Klacht: Onterechte BTWinvoerrechten bij pakket

StephanyB op 12 april 2018 over PostNL in de categorie Koeriersbedrijven en post

Nieuwe klacht
In behandeling
Klacht opgelost
Klacht afgesloten

Mijn Klacht:

Op dinsdag 13 maart is er bij de lokale Primera een postpakket afgeleverd vanuit het buitenland. Het zou echter bij mij thuis bezorgd worden, maar vanwege de BTWinvoerrechten werd het naar de Primera gebracht. Dit begrijp ik wel, maar voor dit pakket hadden er geen BTWinvoerrechten gerekend hoeven worden.

Ik heb al ruim 9 jaar ervaring met het bestellen van CD’s en DVD’s uit Japan, en let hierbij altijd erg op de maximale waarde bij invoer. In dit geval ging het om en pakket van het bedrijf CDJapan, ookwel bekend als NeoWing Corporation met barcode RM580407616JP, met als inhoud één enkele CD.
De waarde van de CD is 2,500 Japanse yen, dat is omgerekend 19,09 euro.
De douane heeft er echter een waarde aan gegeven van 27,65 euro, en over dit bedrag BTW, invoerrechten en afhandelingskosten gerekend a 18,80 euro. De enige verklaring die ik hiervoor kan verzinnen is dat ze de verzendkosten (1,160 JPY8,86 euro) erbij opgeteld hebben om zo aan dit bedrag te komen.
Bij mijn weten worden de BTWinvoerrechten alleen berekend over de waarde van de inhoud van het pakket, niet over de bijkomende verzendkosten.

Ik heb hierover geklaagd bij PostNL, en daar werd mij verteld dat ik een brief moet sturen naar Leeuwarden, maar dat ik in het meest gunstige geval maar een gedeelte van deze kosten terug zal krijgen, ookal is het de fout van de inklaringsafdeling.
Dit vind ik eerder diefstal. IK moet nu bijna de gehele waarde van mijn product nogmaals betalen voor een fout die iemand anders gemaakt heeft.

Gewenste Oplossing:

Ik zou graag zien dat PostNL mij het volledige bedrag van 18,80 euro terug gaat betalen. Een foutje kan gebeuren, maar daar hoef ik als klant toch niet extra voor te betalen

Bericht van Robin van Klacht.nl

4 jaren geleden - Ik heb een email gestuurd naar PostNL over deze klacht.

Bericht van Robin van Klacht.nl

4 jaren geleden - Deze klacht is zojuist door PostNL in behandeling genomen

Bericht van PostNL

4 jaren geleden - Geachte mevrouw Budding, Bedankt voor het plaatsen van een bericht op deze website. Uit uw bericht begrijp ik u inklaringskosten heeft betaald. Hierover het volgende. U geeft aan het niet eens te zijn met de inklaringskosten voor zending RM580407616JP (3SRIMV6705507) . Hiervoor kan u inderdaad een bezwaar indienen voor een teruggaaf voor de BTW bij invoer en invoerrechten. Zoals eerder is aangegeven geldt dit niet voor de kosten die door PostNL in rekening worden gebracht voor het doen van de douaneaangifte. Dit bedrag staat vast en hiervoor kan geen bezwaar worden ingediend. Als het niet eens bent met de procedure van het bezwaar maken tegen de inklaringskosten, kan u hier verder een bezwaar voor indienen. Hierover kan ik een klacht registeren, maar u dient wel gewoon de procedure bezwaar inklaringskosten te volgen. Heeft u ons dit reeds schriftelijk toegestuurd In afwachting van uw reactie verblijf ik. Met vriendelijke groet, PostNL

Bericht van PostNL

4 jaren geleden - Geachte mevrouw Budding, Onlangs heeft u op deze site een klacht geplaatst. Om uw klacht goed in behandeling te kunnen nemen, hebben wij aanvullende informatie van u nodig. Wij hebben u daarom een bericht gestuurd met het verzoek om aanvullende informatie. Wij hebben tot nu toe geen antwoord van u ontvangen. Met vriendelijke groet, PostNL

Reactie van de melder van de klacht StephanyB

4 jaren geleden - Beste PostNL, U heeft mij helemaal geen bericht gestuurd met het verzoek om aanvullende informatie. Ik heb in mijn originele bericht (zijnde de klacht zelf) aangegeven dat ik het materiaal zo kan aanleveren als dat gewenst is. Dit materiaal bestaat uit de factuur van de inklaringsafdeling postpakketten, de orginele factuur van de webwinkel waarop duidelijk te zien is dat het product absoluut niet de waarde heeft die de inklaringsafdeling eraan gegeven heeft en de documentatie die bij het pakket zelf zat vanuit Japan, waarop ook een heel andere waarde staat dan wat de inklaringsafdeling aangehouden heeft. Mocht u deze willen inzien hoor ik graag van u waar ik deze stukken naartoe kan sturen. Bij voorkeur via email. Met vriendelijke groeten, Stephany Budding

Bericht van Robin van Klacht.nl

4 jaren geleden - We hebben bericht ontvangen dat PostNL een oplossing geplaatst heeft bij deze klacht

PostNL

Heeft op 12 april 2018 om 12:35 geantwoord

Geboden Oplossing:

Geachte mevrouw Budding,

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik begrijp dat er enige verwarring ontstaan is omtrent de aanvullende informatie. In het eerdere bericht werd bedoeld dat er na onze reactie nog geen reactie van uw kant op dit bericht was geweest. Graag reageer ik alsnog op uw bericht.

Het is mogelijk om een bezwaar in te dienen tegen deze inklaringskosten. Een eventueel verzoek kan alleen worden gedaan voor BTW bij invoer en invoerrechten. Dat geldt niet voor afhandelingskosten, dit zijn de kosten die door PostNL in rekening worden gebracht voor het doen van de douane aangifte, administratie, opslag, etc.

U kunt dan een verzoek om teruggaaf indienen, dit kan uitsluitend schriftelijk onder vermelding van naam, adreswoonplaats gegevens en uw IBAN bankrekeningnummer. Ik raad u aan zoveel mogelijk informatie mee te sturen over de waarde en de inhoud, samen met de Paypal gegevens (indien van toepassing).

Dit verzoek kunt u richten aan PostNL Pakketten t.a.v. KR-SCIP, postbus 99180, 8900 NA Leeuwarden. Binnen twee werkdagen krijgt u een schriftelijke bevestiging van ontvangst. PostNL doet vervolgens een beoordeling of het verzoek gegrond is. Is dit het geval, dan wordt het verzoek ingediend bij de douane.

Ondanks dat de douane streeft om binnen 8 weken te reageren, dient u rekening te houden met een reactietijd van 3 tot 4 maanden vanaf het moment van indienen. Is het verzoek gegrond verklaard door de douane, dan ontvangt u een afschrift van de beschikking en het verzoek de bankgegevens te overhandigen, zodat de teveel betaalde btw enof invoerrechten teruggestort kan worden.

Ik hoop u hiermee eerst voldoende geïnformeerd te hebben.

Als u nu of in de toekomst nog vragen of klachten heeft over PostNL, dan kunt u altijd terecht bij onze Klantenservice: http:www.postnl.nlklantenservice.

Met vriendelijke groet,
PostNL

Alle klachten die gemeld zijn door StephanyB