7 jaren geleden - Een antwoord van Fraudehelp op mijn vragen in zake van Regio bedrijven gids:
Fraudehelpdesk.nl
Onlangs hebt u persoonlijke assistentie aangevraagd bij de Fraudehelpdesk. Hieronder vindt u een samenvatting van uw melding en onze reactie. Bedankt dat u van onze service gebruikt hebt gemaakt.
Onderwerp
Regiobedrijvengids
Reactie Door E-mail (Juridisch medewerker) (22/12/2016 03:00 NM)
Geachte heer Yangin,
Vriendelijk bedankt voor uw melding. Zeer recent hebben ontvangen wij meldingen over het door u gemelde bedrijf waarvan de strekking van de meldingen doorgaans hetzelfde zijn. Naar aanleiding van uw melding berichten wij u als volgt.
In een enkel geval is gemeld niet bekend te zijn met het betreffende bedrijf en wordt dan aangegeven dat de factuur uit het niets is gekomen. In dergelijke gevallen is het advies bewijs op te vragen waaruit blijkt dat er een zakelijke relatie bestaat tussen partijen. Uit de meeste meldingen komt naar voren dat men zich na een aanbod die per mail was ontvangen hebben aangemeld voor een gratis bedrijfsvermelding voor de periode van 30 dagen. De aanmelding zou via de website van onderhavig bedrijf zijn geschied. Na de gratis vermelding zou de vermelding automatisch worden omgezet – tenzij deze binnen 30 dagen zou zijn beëindigd – naar een betaalde vermelding met de looptijd van een jaar. Zoals aangegeven, wanneer onduidelijk is waarop de factuur is gebaseerd is het raadzaam bewijs op te vragen waaruit zou moeten blijken dat er een overeenkomst tussen partijen bestaat. Nu uit eerdere meldingen naar voren is gekomen dat het een digitale aanmelding betreft, zou men uw IP-adres moeten kunnen doorgeven en de dag en het tijdstip van aanmelding. Wanneer zij dergelijke aanmeldingen bevestigen, zouden zij ook bewijs moeten kunnen overleggen waaruit blijkt dat zij de aanmelding hebben bevestigd. De bewijslast in dezen ligt bij hen.
Verder is het zo dat abonnementen en proefperiodes die voor een bepaalde tijd zijn afgesloten niet stilzwijgend mogen worden verlengd. Deze regel geldt echter voor consumenten, en dus niet voor de ondernemer die bijvoorbeeld een proefperiode aangaat bij een andere ondernemer welke vervolgens wordt verlengd. Ook wel business-to-business of B2B genoemd. Dan gelden de algemene regels voor (koop)overeenkomsten uit boek 6 en boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Daarnaast kunnen er algemene voorwaarden van toepassing zijn die door de ondernemer waarmee de overeenkomst of proefperiode wordt aangegaan hanteert. Met name een kleine ondernemer zou een beroep kunnen doen op deze onredelijke bezwarende voorwaarde. Hierbij opgemerkt dat het echter geen recht is van de ondernemer nu deze regel slechts dwingend recht is voor consumenten en in het uiterste geval de rechter uitsluitsel kan geven of de ondernemer terecht een beroep kon doen op de zogenoemde reflexwerking en de ondernemer dus een beroep kon doen op consumentenrecht.
Algemene voorwaarden zijn randvoorwaarden. Het gaat hier om vaste-/standaard contractsbepalingen die bedoeld zijn om op meer overeenkomsten van toepassing te verklaren. Vandaar de term algemene voorwaarden. Dergelijke voorwaarden zijn van toepassing als vooraf gemeld is dat men algemene voorwaarden hanteert en zijn – indien aan deze meldplicht is voldaan – van toepassing ook als de wederpartij ze niet heeft gelezen. De voorwaarden omtrent de proefperiode zijn echter niet opgenomen in de algemene voorwaarden, mogelijk omdat het hier niet om vaste-/standaardbepalingen gaat. Desalniettemin dient dit bedrijf duidelijk te vermelden wat de vooraarden zijn van de proefperiode. Dit door bijvoorbeeld dit duidelijk en op een transparante wijze te vermelden op de website en gezien de wijze van aanmelding zou het raadzaam zijn de aanmelding voor een proefperiode en de daarbij behorende voorwaarden te bevestigen middels een schriftelijke bevestiging.
Op de website van het door u gemelde bedrijf worden aanbiedingen vermeld waaronder de 30 dagen gratis bedrijfsvermelding. Verder wordt op de website informatie verstrekt dat na het verstrijken van deze periode van 30 dagen de bedrijfsvermelding automatisch zal doorlopen in een basis abonnement waaraan kosten zijn verbonden. Wanneer de bedrijfsvermelding binnen 30 dagen wordt opgezegd, zal de bedrijfsvermelding niet automatisch worden doorgezet maar worden beëindigd. Nu is het discutabel of deze voorwaarden op een duidelijke wijze worden vermeld op de website en of dit bedrijf de potentiële klant op een heldere en transparante wijze heeft geïnformeerd.
Wanneer ten tijde van de aanmelding niet duidelijk is verwezen naar bovenstaande voorwaarde met betrekking tot de automatische verlenging, geldt de regel ‘wie stelt die bewijst’. In dit geval ligt de bewijslast bij u om aan te tonen dat u er niet op bent gewezen dat de kosteloze bedrijfsvermelding automatisch zal doorlopen na 30 dagen en dat u hiervoor een factuur zal ontvangt. Onderhavig bedrijf zou bijvoorbeeld middels een bevestiging de potentiële klant er ook nog op kunnen wijze wat de voorwaarden zijn van de gratis proefperiode, dit om eventueel misverstanden te voorkomen. Afgevraagd kan worden of onderhavig bedrijf zich voldoende heeft ingespannen om de ondernemer te informeren.
Tenzij u kunt aantonen dan wel goed kunt onderbouwen dat u niet volledig en op een transparante wijze bent geïnformeerd door deze partij, zal het helaas lastig worden om onder deze factuur uit te komen. Wees er op bedacht dat indien u niet overgaat tot betaling, het van belang is om schriftelijk verweer te voeren waarin u goed onderbouwd aangeeft waarom u niet overgaat tot betaling. Aan het onbetaald laten van facturen zijn wel risico’s verbonden. Zo kunnen de kosten oplopen, kan een incassobureau worden ingeschakeld en kan men uiteindelijk overgaan tot dagvaarden. Hoe ver dit bedrijf eventueel gaat om de factuur te innen is bij ons niet bekend nu dit bedrijf sinds kort actief lijkt te zijn. Door het voeren van schriftelijk verweer bouwt u een dossier op. Dit biedt echter geen garantie dat u sneller of eenvoudiger van dit bedrijf afkomt. Wanneer u een zakelijke rechtsbijstandsverzekering heeft, kan het raadzaam zijn om juridisch advies in te winnen.
Verder is mogelijk om via de website https://archive.org/web/ terug te gaan in de tijd van een website. Voorwaarde is wel dat deze website is opgeslagen in deze website, dit archief. Gebleken is dat de door u gemelde website is terug te vinden in dit archief waardoor het mogelijk is om te kijken wat er op 4 november 2016 stond vermeld op deze website. Daaruit is gebleken dat in deze periode de voorwaarde dat een kosteloze bedrijfsvermelding zal worden omgezet naar een betaalde bedrijfsvermelding, tenzij de kosteloze bedrijfsvermelding binnen 30 dagen is beëindigd, in ieder geval op dat moment stond vermeld op de betreffende website.
Wij zullen meldingen omtrent dit bedrijf echter in de gaten blijven houden en nader onderzoeken.
Wij vertrouwen u hiermee van dienst te zijn geweest. Mochten er nog vragen zijn dan kunt u altijd opnieuw contact met ons opnemen.
Met vriendelijke groet,